1. Heb vertrouwen

Vertrouwen is een breed begrip. Iedereen definieert het op zijn eigen manier. Als je 10 mensen een lijst met synoniemen voor vertrouwen laat opschrijven, zul je merken dat je 10 unieke lijsten met synoniemen krijgt, zonder dat 1 woord gelijk is.

Vertrouwen is een begrip dat alleen door ervaring een diepere betekenis krijgt.

Vertrouwen heeft 3 niveaus:

a) Zelfvertrouwen 

Dit is het diepste vertrouwen dat alleen jij kan ervaren en beoordelen.

Hoe krijg je zelfvertrouwen?
Om zelfvertrouwen te krijgen moet je jezelf eerst heel goed kennen. Het begint met zelfbewustzijn: wie ben je, wat wil je, wat voel je en hoe reageer je in bepaalde situaties? Naarmate je jezelf beter kent, kan je je emoties beheersen en hierdoor ook je gedrag. Jij weet immers het beste aan welke knoppen je moet draaien om een bepaalde reactie bij jezelf tot stand te brengen.
Hoe vaker je dat doet, hoe meer vertrouwen je krijgt in jezelf.

Hoe kan je zelfvertrouwen vergroten?
Naarmate je ouder wordt en jezelf beter kent door alle ervaringen die je in de loop der jaren hebt opgedaan, neemt je zelfvertrouwen vanzelf toe. Hoe meer je dat bewust doet, hoe beter je in staat bent om je gedrag aan jezelf te verantwoorden, hoe meer je kan vertrouwen op jezelf. 

b) Vertrouwen in de ander 

Ook dit vertrouwen kan je alleen op basis van persoonlijke ervaring beoordelen. Er zijn vele psychologische analyses die het verband verklaren tussen jouw gedrag en de oorzaak van de mate van jouw vertrouwen in de ander. Hier zal ik niet verder op in gaan. Wat ik wel wil benadrukken, is het belang van dit vertrouwen om maximaal te kunnen genieten van het leven.

Want als je geen vertrouwen hebt in de ander, wordt jouw gevoel om maximaal te genieten van het leven belemmerd door gevoelens van angst en wantrouwen. Het is immers heel vermoeiend om, wanneer je de ander niet vertrouwt, steeds te moeten nadenken over wat de ander wel of niet zal denken, zeggen of doen. Hoe vaak komt het voor dat je de ander een stapje voor wilt zijn door na te denken over wat de ander denkt of voelt? Het gevolg is dat je je gedrag door de ander laat bepalen. Je wordt afhankelijk van de ander. Een mooi geheugensteuntje om dit nooit meer te doen is NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander!

Daarnaast belemmer je de persoonlijke ontwikkeling van de ander wanneer je laat merken dat je geen vertrouwen hebt in de ander. Kinderen zijn een goed voorbeeld. Je belemmert kinderen letterlijk in hun groei, wanneer je hen continu wilt beschermen door alles voor hen te doen, omdat je dan zeker weet dat het goed gebeurt. Of dat het gebeurt zoals jij dat wilt. Hiermee ontneem je ze de kans om zelf ervaring op te doen. Daardoor ontneem je ze de kans om te groeien in hun zelfvertrouwen.

Hoe meer vertrouwen je hebt in de ander, hoe meer je de ander de ruimte geeft om te groeien in zijn of haar zelfvertrouwen.

c) Vertrouwen in een goede afloop

Dit gevoel van vertrouwen is heel persoonlijk. Een ding is zeker: hoe meer je vertrouwt dat alles goed komt, ofwel hoe minder angst je ervaart, hoe meer je zorgeloos je kan genieten van elk moment.

2. Heb moed om te blijven leren

Vaak hoor je mensen zeggen: "Had ik maar een vak geleerd." of "Ik wou maar dat ik dat kon." Wanneer ik dat hoor, vraag ik altijd wat hen tegenhoudt om het te leren. Doorgaans hoor je de meest uiteenlopende excuses: geen tijd, geen geld, niet genoeg wilskracht.

a) Waarom zou je moeten blijven leren?

Om maximaal te genieten van het leven is het van belang om vooral blij te zijn met jezelf. Met wat je bereikt hebt. Hoe moeilijker het pad naar het gewenste resultaat, hoe meer je leert. Hoe meer je leert, hoe trotser je kan zijn op jezelf.  

b) Hoe blijf je leren?

Door open te staan voor alle nieuwe ervaringen. Zie elke lastige situatie als een kans om te leren. Hier is moed voor nodig. Je kan tegen elke berg opkijken. Uiteindelijk is het jouw moed die jou ertoe aan zet om de berg werkelijk te beklimmen.

c) Wat wil je leren?

Het begint door jezelf de vraag te stellen wat je wilt. Een van de moeilijkste vragen die je jezelf kan stellen. Er zijn heel veel methodes om je te helpen met het beantwoorden van deze vraag. Persoonlijk vind ik de Ikigai methode van Francesc Miralles en Hector Garcia een toegankelijke methode om snel helder te krijgen wat je wilt. Door na te denken over je passie, missie, roeping en beroep kom je al een heel eind in het formuleren van je wensen.

Zodra je weet wat je wilt, wordt het duidelijker welke opties je hebt en welke acties je kan ondernemen. 

Tot slot komt het op discipline aan. Je kan van alles willen, maar als je niet de moed hebt om eraan te beginnen en niet de discipline om het af te maken, gebeurt er helemaal niets.

Kortom, door moed op te brengen om te blijven leren vergroot je jouw voldoening en trots over jouw prestaties, zodat de weg vrij is om maximaal te genieten van je leven.

 

 

3. Go with the flow

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat houdt het in om met de stroom mee te gaan? Hoe doe je dat? Een Amerikaanse theoloog  Reinhold Niebuhr (1892–1971) heeft de essentie mooi verwoord in een gebed:

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
courage to change the things I can,
and wisdom to know the difference.

Met andere woorden, "Go with the Flow" is het proces waarin je verandering omarmt, je niet uit het veld laat slaan door emoties, je angsten loslaat en alle moed en discipline verzamelt om datgene te bereiken wat je wilt.

 

Een simpel geheugensteuntje is wat ik het abc van "Go with the flow" noem:

a) Accepteer wat er gebeurt. Het is wat het is.

b) Besluit wat je binnen de kaders van de nieuwe situatie wilt en kunt bereiken.

c) Conformeer je aan je besluit:
Beheers je emoties, laat je angsten los, verzamel alle moed en discipline om je besluit uit te voeren.

 

Een mooi voorbeeld is de Corona crisis. Een hele aparte ervaring wat niemand ter wereld ooit heeft meegemaakt. Iedereen reageert op zijn eigen manier. We kunnen hier ontzettend boos over worden en alle vingers wijzen naar de veroorzakers in Wuhan of we kunnen dit gegeven accepteren en besluiten om onze eigen koers te  varen in deze nieuwe situatie.

Dit neemt niet weg dat we nog steeds moeten begrijpen wat de oorzaak is en hoe we dit virus kunnen bestrijden. Niet om iemand de schuld te geven, maar om nieuwe inzichten te krijgen in hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan. Het verschil zit in de intentie waarmee we iets doen of zeggen. Ga bij jezelf na of jouw intenties gebaseerd zijn op angst of vertrouwen.

 

Er is geen goed of fout, alleen actie-reactie.
Deze natuurkundige wet maakt het eenvoudig om rationeel naar emoties te kijken. Hoe voel ik mij? Wat is de oorzaak van dit gevoel? Wat wil ik met dit gevoel? Welke opties heb ik om het gevoel te veranderen? Welke acties ga ik werkelijk ondernemen?

Indien anderen in dit gevoel betrokken zijn, praat erover met diegenen. Deel zonder verwijten (d.w.z. oordeel over wat goed of fout is) je waarnemingen (actie) en wat het met je doet (reactie). Bespreek wat jullie samen kunnen doen (actie) om het gewenste gevoel voor alle partijen te bereiken (reactie). Door het open met elkaar te bespreken, wordt het eenvoudig om samen alle emoties te beheersen, zodat niks je meer tegenhoudt om maximaal van het leven te genieten.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

Bel of mail mij voor een afspraak.

Bel 06 39 28 02 05 Stuur een e-mail